SİBO Diyeti
SİBO gastrointestinal sistemdeki yangı ve ince bağırsakta zararlı bakterilerin aşırı çoğalmasına bağlı şişkinlik, diyare, kilo kaybı, eklem ağrısı, bulantı, akne, egzama, astım, depresyon gibi şikayetler ile kendini gösterebilen bir sağlık sorunudur.SİBO tedavisinde uygulanabilen diyetlerin ortak noktası düşük lif ve düşük karbonhidrat içeriğidir. Aynı zamanda düşük fermente gıda tüketilmesi de dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Bunlar;
•Elemental Diyet
•SIBO Specific Food Guide (Siebecker):
•SIBO Biphasic Diet (Jacobi)
•Low Fermantation Diet (Pimentel)
•Low FODMAP Diet (Shepherd/Gibson)
•Specific Carbohydrate Diet (Haas/Gottschall)
•GAPS (Campbell-Mc Bride)
SİBO diyetinde ince bağırsakta kontrolsüz çoğalan bakterilerin temel besini olan lifin kontrollü şekilde azaltıp bu bakterilerin aç bırakılarak sayısının azaltılması hedeflenir. Tedavide SİBO diyetlerinden kişiye uygun olan seçilir. Sonrasında medikal ve herbal antibiyotik uygulaması ile birlikte yürütülen iki aşamalı diyet dönemi şeklinde devam edilir. Ardından genişletme fazına geçilir. Eğer kişi yoğun halsizlik, depresyon, beyin sisi, aşırı gaz sancısı, fazla kilo problemi yaşıyor ise antibiyotik öncesi dönemde de ciddi kısıtlamalı bir diyet uygulanır.
SİBO diyetleri uygulaması zor ve zahmetli diyetler olduğu için, tanının doğru ve net şekilde konulduktan sonra diyet uygulamasına geçilmesi öenmlidir.
Özellikle düşük kilo problemi olan kişilerde öğünlerin doğru planlaması kilo kaybının önlenmesi için gereklidir.