PALEO/TAŞ DEVRİ DİYETİ
Taş Devri Diyeti adından da anlaşılacağı gibi oldukça basit tarihsel gerçekliğe dayanarak uygulanan diyet modelidir. Eski çağlarda insanlar avladıkları hayvan etlerini taze olarak tüketip, topladıkları bitki ve tohumlar ile yaşamlarını sürdürüyor idi. Yemek bulmak oldukça zahmet olduğu içi ciddi bir efor sarf edip, buna karşın düşük sayılabilecek kalori ile besleniyorlardı. Ve yine besin bulmak bazen uzun süreler aldığı için öğün aralarında ciddi açlık süreleri oluşmakta idi. Bu nedenlerle insanların kilo problemi olmuyor ve sürekli hareket halinde oldukları için daha zinde bir vücuda sahip idiler.Bu yaşam biçimi örnek alınarak günümüz koşullarına modifiye edilen taş devri diyetinde; taze hayvan etleri, sebzeler, meyveler, kuruyemişler önerilir. Çiğ besinler ön plandadır. Hazır paketli gıdalar, rafine şeker, katkı maddeleri içeren bütün gıdalar, trans yağlar beslenmeden çıkarılır. Ulaşılabilen en doğal ürünler ile beslenme hedeflenir. Mevsimsel beslenme ön plandadır.
Yine hareketli yaşam, gün ışığına senkron bir hayat tarzı beslenmeye eşlik eder. Gün ışığı ile uyanmak ve güne başlamak, havanın kararması ile de günü sonlandırmak, gün içinde fiziksel olarak aktif olup efor sarfetmek taş devri diyeti felsefesinin gereklerindendir.
Taş devri diyetinde makro besin dağılımları yüksek protein ve yağ, düşük karbonhidrat oranı olarak düzenlenir.
Kilo kontrolü sağlamak isteyen, insülin seviyesini düşürmek isteyenler; yüksek lipid değerlerine sahip olan kişilerin fayda görebileceği diyet modelidir. Yüksek protein içeriği sebebiyle böbrek hastalarında uygulanması önerilmez. Kronik hastalıkları olanlarda uzun süre uygulanmamalıdır. Emziren, gebe kadınlar ve büyüme çağındaki çocuklarda mikro ve makro besin öğeleri eksikliği yaşanmaması için uzman eşliğinde uygulanması gerekir.