FODMAP BESLENME
Fermente edilebilirOligosakkaritler
Disakkaritler (laktoz, süt ürünleri)
Monosakkaritler (fruktoz basit şeker)
Polioller (şeker alkolleri, Arabito)’ i içeren, ince bağırsakta bakteri fermantasyonuna açık, beslenmede karbonhidrat miktarlarının düşürülmesi amaçlanan beslenme modelidir.
Bu karbonhidratların birçoğu sağlıklı kabul edilir ve bağırsak florasını besleyen prebiyotik görevi yapar. Stresli bir dönemde yapılmamalı ve kesinlikle uzun süreli uygulanmamalıdır.
Yiyecekler sindirim semptomlarının yaygın bir tetikleyicisidir. Bu yüzden bazı yiyeceklerin sınırlandırılması hassas sindirim sistemine sahip kişilerde semptomların azalmasını veya tamamen iyileşmesini sağlar.
Düşük FODMAP olarak bilinen karbonhidratlar IBS tedavisi için klinik olarak önerilir. Yine SİBO semptomlarının iyileşmesinde de Düşük FODMAP diyet uygulaması olumlu sonuçlar vermektedir.
Yüksek FODMAP içeren yiyecekler:
- Meyveler; elma, mango, armut, konserve meyveler, karpuz, şeftali
- Süt ürünleri; inek/koyu/keçi sütü, ayran, yoğurt, dondurma, yumuşak olgunlaştırılmamış peynirler, lor peyniri,süzme peynir
- Sebzeler; enginar, kuşkonmaz, pancar, brokoli, brüksel lahanası,lahana, rezene, sarımsak, pırasa, bamya, soğan, karnabahar, dolmalık biber, mantar, mısır
- Tahıllar; buğday ve çavdar
- Baklagiller; nohut, kuru fasulye, mercimek, soya fasulyesi, börülce, yer fıstığı
- Tatlandırıcılar; sorbitol, mannitol, izomalt, maltitol, ksilitol
- Diğer; hindiba, karahindiba, antep fıstığı
Düşük FODMAP içeren yiyecekler:
- Meyveler; muz, çilek, üzüm, greyfurt, limon, lime, mandalina, portakal, ananas, yaban mersini, ahududu, frambuaz, kızılcık
- Sebzeler; kırmızı biber, salatalık, havuç, kereviz, patlıcan, marul, yeşil yapraklar, balkabağı, patates, kabak, domates, sakız kabağı, turp, kabak, zencefil, brokoli, lahanalar, zeytin, ıspanak, pazı, yeşil fasulye, domates, yeşil soğan, filizlendirilmiş sebzeler
- Tahıllar; kinoa, pirinç
- Süt ürünleri; Laktozsuz yoğurt veya 24 saat mayalandırılmış yoğurt, ser- olgunlaştırılmış peynir
- Diğer; çoğu baharat, et suyu,frenk soğanı, zeytin, tereyağ, zeytinyağ, sirke
Düşük FODMAP diyet dört faz içerir.
- 6-8 Haftalık FODMAP Eliminasyonu
- 5 Haftalık Geri Yükleme
- Deneysel Diyet