KETOJENİK BESLENME

Ketojenik diyet karbonhidrat ve protein alımının sınırlı tutulup, sağlıklı yağ tüketiminin artırıldığı beslenme tarzıdır.

Standart ketojenik diyette makro besin öğesi dağılımı %70 yağ, %20 protein, %10 karbonhidrat şeklindedir. Döngüsel ketojenik diyet ise; beş ketojenik günün ardından iki gün yüksek karbonhidrat günü gibi daha yüksek karbonhidratlı beslenme dönemleri içerir. Hedeflenen ketojenik diyet; sporcularda antrenman dönemlerinde uygulanabilen diyet modeli iken, yüksek proteinli ketojenik diyet; standart ketojenik  diyet modelli gibi uygulanır ancak makro besin dağılımları biraz farklıdır. %60 yağ, %35 protein, %50 karbonhidrat içeren beslenme programı uygulanır.
Yüksek yağ alımı ile vücudun ana enerji kaynağı olan glikoz yerine, yağlardan enerji sağlanır. Yağlardan sağlanan enerji sonucu vücutta keton cisimcikleri üretilir ve bu keton cisimcikleri enerji için kullanılarak vücudun ketozise girmesi sağlanır. Artan susuzluk, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, açlık hissi ve iştah azalması gibi bazı durumlar vücudun ketoza girdiğinin göstergesidir. 

Ketojenik diyette deniz ürünleri, net karbonhidrat miktarları hesaplanarak düşük karbonhidratlı sebzeler, peynirler, avokado, otla beslenen hayvan etleri, yumurta, hindistan cevizi, zeytinyağı, tohumlar, kabuklu yemişler, kontrollü şekilde berry grubu meyveler, zeytin, bitter çikolata tüketilebilir. Elimine edilmesi gerekenler; pirinç, baklagil, patates, tatlılar, süt, tahıllar, meyveler, nişastalı sebzelerdir.

Tip 2 Diyabet hastaları, insülin direnci yaşayanlar, kilo yönetimi sağlamak isteyenler, yüksek kolesterol ve trigliserid değerlerine sahip olanlar; kronik hastalıklardan korunmak isteyen kişiler profesyonel diyet uygulayıcıları eşliğinde ketojenik diyet programı uygulayabilirler. Tip 1 Diyabet hastaları, pankreatit, karaciğer yetmezliği, yağ metabolizması bozukluğu, karnitin eksikliği, pirüvat kinaz eksikliği yaşayan kişiler ise bu diyeti uygulanmamalıdır.

Diyet uygulanırken ketoasidoz seviyesine gelmekten korunmak gerekir. Bol su içmek çok önemlidir. Diyetin ilk günlerinde keto gribi görülebilir.
Önceki YazıHİSTAMİN DİYETİ
Sonraki YazıFODMAP BESLENME