İNTERMİTTENT FASTİNG

Aralıklı oruç bir diyet modeli değil, aslında bir beslenme şeklidir. Günün belirli saatlerinde açlık oluşturarak vücudun otofaji oluşturması sağlanır. Otofaji (autophagy, "kendini yemek"), yeni ve daha sağlıklı hücreler elde edinmek için vücudun hasarlı hücreleri temizleme yoludur.

Oluşturulan açlık ile hücre yenilenmesi ve arınması sağlanır. Karın bölgesi yağlanması azalır. Kilo kaybı sağlanır. Hormonal sistem desteklenir. Özellikle insülin direncinin kırılmasında etkili beslenme şeklidir. Vücutta inflamasyon önleyici etkisinin yanı sıra beyin sağlığı ve kanserden korunmada etkili olduğu çalışmalar ile desteklenmektedir.
  • 16/8 yöntemi: Günün 16 saatinde açlık oluşturulur. Örneğin, sabah 10:00 da kahvaltı yaptınız, akşam 18:00 de akşam yemeğini tüketerek geri kalan 16 saat boyunca açlık oluşturmak gerekir. Açlık süresinin geceye denk gelmesi gerekir. Ve açlık süresince su ve kalorisiz içecekler tüketilebilir. 
  • Ye-Dur-Ye yöntemi: Haftada 1-2 kez 24 saatlik açlık oluşturulur diğer günler temel sağlıklı beslenme modeli uygulanır.
  • 5:2 yöntemi: Kalori hedefi vardır. Haftanın 5 günü günlük alınması gereken kalori hedefi tamamlanır. Diğer 2 gün 500 kkal altı enerji ile beslenme tamamlanır. 
Çorbalar, sebze yemekleri, haşlanmış yumurta, ızgara et/tavuk/balık, kahve, çay, maden suları tüketilerek günlük kalori hedefi tutturulur.
  • Gün aşırı oruç yöntemi: Bu yöntem 5:2 yöntemine benzer şekilde uygulanır. İki gün tam açlık (24 saatlik) oluşturulur.
  • Savaşçı diyet yöntemi: Günün 20 saati oruç, 4 saati besin tüketimi yapılarak uygulanır.
Süt ürünleri, haşlanmış yumurta, çiğ sebze-meyveler, kalorisiz sıvılar tüketilir.

Aralıklı oruçta vücutta neler olur?
Büyüme hormonu seviyeleri yaklaşık 5 katına çıkar. Yağ kaybı ve kas kazanımı için faydası vardır. İnsülin duyarlılığı artar. Hücresel onarım gerçekleşir.

Uzun ömürlülük ve hastalıklara karşı direncin oluşması ile ilgili gen aktivasyonu artar.

İnsülin duyarlılığının artması ile Tip 2 diyabet riski azalır. Vücutta oksidatif stres azalır. Beyin hormonu Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF) yi artırarak Alzheimer'dan korunma sağlanır. 
Yeme bozukluğu öyküsü olanlar, hipoglisemi yaşayanlar, çok zayıf kişiler ve diyet uygulaması ile kendini iyi hissetmeyen kişileri bu İF beslenme şeklini tercih etmemeleri gerekir.
Önceki YazıALKALİ DİYET