ALKALİ DİYET

İnsan vücudundaki kanın pH değeri ortalama 7,4’dür. Bu diyet sistemi ile vücudun alkali yapılması ve birçok hastalıklardan korunması amaçlanır. Alkali diyette besinler asidik, nötr ve alkali olarak gruplara ayrılır. Alkali özellikteki besinlerin tüketimi sınırlandırılması gereken besinler olarak görülmektedir. Et, kümes hayvanları, süt, balık, buğday, işlenmiş gıdalar ve alkol asidik besinler arasında sayılmaktadır. Alkali olan besinler ise; meyveler, sebzeler, fındık ve baklagiller olarak belirtilmektedir.

Kilo vermek isteyenlerde öğünleri asidik besin/alkali besin oranı ¼ olarak oluşturulur. İdeal kiloya ulaştıktan sonra bu oran ⅓’e çekilebilir.

Kronik hastalıklarda ise bu oran kişiye ve hastalığın seyrine göre belirlenir.

Alkali Su: Her 20 kilo ağırlık başına 1 litre alkali su tüketilir. Suyun içerisine limon suyu, eczaneden alınmış pH veya karbonat eklendiğinde su alkali hale gelmiş olur. 
 
Çok düşük asidikte olan besinler: Börülce, esmer pirinç, tereyağ, hindistan cevizi, kanola yağı, köri, kuru meyve çeşitleri, bakla, kabak çekirdeği, bal, keçi peyniri, incir, kabak, organ etleri, ıspanak, koyun peyniri, 
Düşük asidikte olan besinler: hindi eti, badem yağı, balzemik sirke, karabuğday, pazı, koyun eti, pazı, erik, domates, buğday, barbunya, kırmızı fasulye, susam yağı, kabuklu balıklar, soya peyniri, vanilya, kuru fasulye, beyaz pirinç
Orta asidikte olan besinler: Kızılcık, süzme peynir, tavuk eti, bezelye, mısır, ketçap, yulaf kepeği, hardal, midye, makarna, yer fıstığı, bakliyatlar, kalamar, dana eti, nar, soya sütü, çavdar, kuru erik
Yüksek asidikte olan besinler: Esmer şeker, kakao, yapay tatlandırıcılar, arpa, sığır eti, beyaz un, kızartılmış gıdalar, şekerli meyve suları, kepekli gıdalar, dondurma, şerbetçiotu, likör, reçel, soya fasulyesi, şeker, tuz, beyaz ekmek, ceviz, fındık, şarap, maya, yoğurt.


 
Çok düşük alkali besinler: Muz, pancar, yaban mersini, frenk üzümü, salatalık, kereviz, brüksel lahanası, üzüm, marul, avokado yağı, Japonya pirinci, keten yağı, bamya, zeytinyağı, kinoa, portakal, kuru üzüm, ayçekirdeği, çilek
Düşük alkali besinler: Badem, kabak, karnıbahar, patlıcan, kiraz, böğürtlen, avokado, enginar, dolmalık biber, yumurta sarısı, armut, şeftali, patates, karalahana, turp, mantar, bıldırcın yumurtası, lahana, yeşilçay
Orta derecede alkali besinler: Elma, kayısı, roka, kuşkonmaz, kavun, havuç, taze fasulye, brokoli, kestane, narenciye, sarımsak, zencefil, greyfurt, kırmızı biber,kaju fıstığı, soya sosu, kivi
Yüksek alkali besinler: Karbonat, limon, misket limon, mercimek, maden suyu, şeftali, soğan, ananas, ahududu, tatlı patates, mandalina, deniz yosunu, karpuz

Yemeklerle beraber su dahil alkol, meyve suyu, madem suyu içilmemelidir.Adece şekersiz bitki çayı serbesttir.

Yemekten 2 saat sonra sirkeli veya limonlu su içilmelidir. Gece boyunca bitki çayları şekersiz olarak tüketilebilir. Acıkıldığında alkali sebzelerde haşlama olarak tüketilebilir.

Her sabah kalktıktan sonra ve her gece yatmadan önce 2’şer bardak alkali su tüketilir.

Diyet boyunca idrar pH ve dışkılama tipi takibi yapılmalıdır. Sabah ilk idrarın 7 pH ve üstü olması idealdır. Gün içinde de 7,5 Ph ve üzeri değerlerde gidilmesi günün asitlenmeden geçtiğinin göstergesidir. Koyu renk az miktarda idrar yapılması, ağır ter kokusu, ağır dışkı kokusu ve iyi nefes alıp verememe vücudun asiditesinde yüksekliğin göstergesidir.
 
Önceki YazıGAPS DİYETİ
Sonraki YazıİNTERMİTTENT FASTİNG