İlk olarak fonksiyonel tıp bakışı ile tanışan bir çok meslektaşım gibi, ben de neresinden başlayacağımı bilemez halde fonksiyonel tıp hayranı olarak uzun yıllar kenardan baktım. Yine bir çok meslektaşım gibi, fonksiyonel tıp mantığı ile hasta takibi yapmayı çok arzu ettiğim halde, hasta takiplerinin yönetimi konusunda belirli bir sistematiğin maalesef olmadığını gördüm. Ya da, vardı da ben göremedim! Elbette bunda fonksiyonel tıbbın genel olarak belli bir kalıba uydurulamamasının payı büyüktü.
Fakat, öğrendiklerimi yıllar içinde sindirmeye başladığımda, yani büyük resmi görebilmeye başladığımda böyle bir sistematiğin aslında tabii ki mümkün olduğunu hissettim. Fonksiyonel tıp konusunda yazılan, çizilen, anlatılan çoğu şey tekrar bilgiydi. Farklı nedenler, gerekçeler ve vurgular olsa da yapılabilecekler sınırlı sayıda tedavi aracından ibaretti. Hangi hastada hangi tedavi aracının seçilmesi gerektiği ise tedavi hedefleri olarak tespit edilebilirdi ve onlar da sonsuz değil sınırlı sayıda idiler. Üstelik bu tedavi hedefleri hiç de gizli değildi. Büyük çoğunluğu anamnez ile kendiliğinden ortaya çıkıyordu. Biraz muhakeme, sistematik muayene ve laboratuvar tetkikleri bu hedefleri daha da netleştiriyordu.
Yani un vardı, şeker vardı, yağ vardı, helva yoktu. Onu yapmak da beni bekliyordu. Kliniğimizde fonksiyonel tıp perspektifi ile hasta bakmaya başladığımızda bu konuda ne kadar haklı olduğuma daha çok inanmaya başladım. IFM formları ile doğan f-TIP yazılımı, takip notları, laboratuvar modülü, reçete modülü vb. derken üç yıldan uzun bir sürede yavaş yavaş, gelişti, zenginleşti ve olgunlaştı. Güzel oldu...
Güzel olunca da, bu aracın fonksiyonel tıp dünyasına kazandırılması düşüncesi beynimde büyüdü, büyüdü ve tüm benliğimi saran kutlu bir görev haline geldi. Fonksiyonel tıbbın, özellikle sağlık profesyonellerinin düşünce sistematikleri ve günlük pratik uygulamaları içinde, gerçek yerini ve değerini bulabilmesinde benim de bir izimin kalacağı heyecanı benim için "ikigai" mertebesinde bir amaç oldu.
Ben de gereğini yaptım. Bir yazılımın "profesyonel" olması için başta siber güvenlik olmak üzere, bir çok yasal düzenlemelere uygun hale getirilmesi, hızlı, güvenli ve estetik olması için yeni baştan yazılması gerekiyordu. Bir yılı aşkın bir zamanımızı aldı. Sonunda o da tamam oldu...
Çok insana yardımı olsun... Çok insan güle güle kullansın...
f-TIP Modeli'nin 3 ana bileşeni