Tüp Bebek Dışı Tedavi
Polikistik over sendromu ve endometriozis doğurganlığı olumsuz etkileyebilen durumlardır, ancak mutlak engel değildirler. Bu nedenle çocuk arzusu olsun ya da olmasın fonksiyonel tıp açısından bakıldığında bu iki hastalık, tedavi edilmesi gereken ve tedavi edilebilir hastalıklardır. Her iki durum da, östrojen dominansı ve kronik enflamasyon (yangı) kök nedenlerinden beslenirler. Bu iki ortak kök nedene yönelik önlemlerin dışında, her ikisine özgü ilaç, fitoterapi ve diğer destek uygulamaları ile tedavi edilebilirler.Eğer çocuk arzusu varsa, bu tedaviler sonrasında elde edilen iyileşme halleri, gebeliğin önündeki engeli kaldırabilir. Tüp bebek tedavilerine gerek kalmadan anne olma sorunu da çözülebilir. Kaldı ki, çocuk arzusu olmasa bile ilerideki gelişmesi muhtemel sağlık sorunlarının başlamadan önlenmesi açısından sözü edilen her iki hastalık da tedavi gerektirirler.
Erkek infertilitesinde, sperm sayı, hareket ve şekil bozukluklarının yanı sıra, DNA fragmantasyon indeksi ve genel olarak sperm kalitesi çoğu kez net bir sebep bulunamadan karşımıza gelirler. Fonksiyonel tıp açısından bakıldığında ise, aksayan fonksiyonların tespit edilip düzeltilmesi sonrasında, bu laboratuvar bulgularında düzelmeler, yardımcı üreme tekniklerinde (aşılama, tüp bebek) başarı oranı artırabilirler. Hatta, doğal yolla gebelik şansı da açılabilir.
Açıklanamayan infertilite başlığı ise zaten doğrudan fonksiyonel tıp problemi olarak değerlendirilmelidir. Şöyle ki, “açıklanamayan infertilite” tanısı zaten klasik tıp yaklaşımı ile anatomik ya da fizyolojik olarak bir sorun tespit edilemedi demektir. Oysa bu ve benzeri durumlarda fonksiyonel tıp aksayan fonksiyonları bulup onardığı zaman, vücudun kendi iyileşme mekanizmalarını da harekete geçirerek, sorunu düzeltebilir.
Bu yüzden, yukarıda sözü edilen durumların kök nedenlerinin araştırılıp, aksamaların düzeltilmesi infertilitenin “tüp bebek dışı tedavisi” olarak adlandırılabilir. Aynı fonksiyonel tıp yaklaşımı birtakım farklılıklar eklenerek, “anne baba olmaya hazırlık”, ilk bebek öncesinde veya başarısız bir tüp bebek tedavisinden sonra yeniden başlamak üzere uygulanırsa “tüp bebek hazırlık tedavisi” olarak da uygulanabilir.