Başarısız Tüp Bebekten Sonra

Her tüp bebek tedavisinden sonra… Ya gebelik olur, yılların hayali gerçekleşmiş olur, büyük sevinç, büyük mutluluk yaşanır. Ya da onca heves, umut, maddi ve manevi çabadan sonra büyük hayal kırıklığı yaşanır… gebelik olmaz… veya düşükle sonuçlanır… Büyük bir üzüntü, suçlanma, utanma, öfke, suçlama… Karışık, ama hepsi olumsuz, dayanması zor duygular yaşanır…

Bu aşamada herkesin aklında şunlara benzer sorular doludur: Neden olmadı? Nerede yanlış yaptık? İlaçlar mı yanlış? Doktor mu yanlış? Ne yapalım? Neler yapabiliriz?...

Bazı çiftlerin duygusal olarak dayanma güçleri normaldir. Bir süre elbette bu olumsuz duyguları yaşarlar herkes gibi, ama kısa süre sonra ayaklarının üzerine basarlar. Ağır duyguların etkisinden çıkıp sakin ve gerçekçi düşünmeye başlayabilirler.

Bazı çiftler ise, bu ağır yükün altından kalkmakta güçlük çekebilirler. Hele bazen çiftlerden birisi, bu sorularla duygularının ve aklının kontrolünü büyük ölçüde kaybedebilir. Sorularına cevaplar bulmak için sosyal medyada saatlerce araştırma(!) yapar. Sayısız ve kontrolsüz, hatta mantık dışı öneri ve yorumların esiri olur. Bu kendi başına, yalnız çabalama çok nadiren mantıklı bir kararla sonuçlanır. Maalesef çoğunlukla verimsiz bir kafa karışıklığı ile sürer gider. Bazen de bilgi ve duygu olarak kayboluşa yol açabilir. Panik ve depresyon gibi sonuca hiçbir katkısı olmayan ruhsal acıların oluşmasına ve hatta kronikleşmesine neden olabilir.

Bu ikinci durumdaki çiftlerin veya bazen sadece bir eşin sakin ve gerçekçi düşünmeye başlaması için daha uzun süreler veya psikolojik olarak profesyonel yardım gerekli olabilir. Kısa veya uzun süren bu dönem bittikten sonra onlar da sakin ve gerçekçi düşünmeye başlayabilirler.

***
Bu noktada durup bir durum muhakemesi yapmak gereklidir.

Bu muhakemenin bir doktor yardımı olmaksızın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi imkânsız değilse de, çok zordur. Bu nedenle, ilk yapılması gereken doktorunuzun bu konudaki yorumunu dinlemektir. Aklınızdaki sorularınızı cevaplayabilir, bazılarının cevabı yoktur diyebilir. Sorularınıza “tıp bilimi adına” doktorunuzun verdiği cevaplar sizi tatmin ediyorsa, aynı doktorunuzla devam edin. Çünkü sizi ve tedavi sürecinizi en yakından görmüş olan odur. Bundan sonraki aşamalarda da bu tecrübe yol gösterici olabilir. Tıp bilimi biliyor ama “sizin doktorunuz bunu bilmiyor” hissine kapıldıysanız doktorunuzu değiştirmeniz hem sizin için, hem onun için en doğrusu olacaktır. Medeni boşanmalar gibi yolları ayırın. Değilse, omuz omuza devam...

(Burada “güvenilirlik” konusunu tartışma dışı tutuyorum. Keşke olmasaydı ama maalesef doktorlar arasında da, en kibar şekliyle söyleyelim: “Güvenilmez” olanlar da bulunabilir. Doktorunuzun “tıp bilimi adına” değil, belki de “kendi çıkarları için” yanıltıcı konuşuyor olabileceği hissindeyseniz, o ilişki hekim-hasta ilişkisi olmaz zaten. Hemen bitirin.)

*** 

Yeni bir tüp bebek tedavisine başlamadan önce değiştirilebilecek, düzeltilebilecek, geliştirilebilecek etkenler var mı diye geniş çaplı bir araştırma yapılır. Durum yeni baştan dikkatlice değerlendirilir.

Bazen tüm çabalara rağmen arzu edilen sonuca ulaşılamayabilir. Bazen doğru kararlar “zor kararlar” olabilir. Belki de tüp bebek denemelerine bir “nokta koymak” gerekiyordur. Yok eğer çözüm imkânsız görünmüyorsa, yeni bir tedaviye başlamadan önce, “taze bir başlangıç” için, “iyi bir hazırlık” dönemi denemeye değer olabilir.

İyi bir hazırlık dönemi nasıl olmalıdır? Bir sonraki yazımızın konusu...
 
Önceki YazıTüp Bebek Dışı Tedavi